Veelgestelde vragen
Hoe kan ik een afspraak maken?
De makkelijkste manier om een afspraak te maken voor een onderzoek is via onze online agenda.
De makkelijkste manier om een afspraak te maken of meer info te krijgen voor begeleiding is door een mail te sturen naar sofie@adhdvolwassenen.be
Wil je in het algemeen meer informatie? Dan kan je het contactformulier invullen of een mail sturen naar info@adhdvolwassenen.be
Gebeurt het onderzoek online? En de individuele sessies?
Ja, zowel het onderzoek als de individuele sessies gebeuren online via een beveiligde videoverbinding.
Dit maakt het proces gemakkelijker en toegankelijker, aangezien je vanuit de vertrouwde omgeving van je eigen huis kunt deelnemen.
Testen jullie enkel op ADHD? Testen jullie bv. ook op ASS?
Wij kijken altijd breder dan alleen naar ADHD. Wanneer er vermoedens zijn van bepaalde (al dan niet gelijklopende) aandoeningen, zoals ASS (autismespectrumstoornis) informeren wij je hierover. Dankzij onze uitgebreide testmogelijkheden kunnen we aanvullende tests uitvoeren indien nodig. Dit is van bijzonder belang omdat ASS, met name bij vrouwen, vaak lang onopgemerkt blijft en symptomen elkaar kunnen overlappen. ASS testing is bij ons zeker mogelijk!
Daarnaast staan we open voor het onderzoeken van andere mogelijke moeilijkheden, waardoor we een vollediger beeld kunnen vormen van je situatie en optimale ondersteuning kunnen bieden. De beslissing om verder te testen ligt uiteraard bij jou. Mochten we echter niet aan al je behoeften kunnen voldoen, kunnen we je altijd doorverwijzen naar andere gespecialiseerde professionals.
Bovendien kunnen we ook afzonderlijke tests afnemen, onafhankelijk van het onderzoek van ADHD.
Wat is de kostprijs van een AD(H)D onderzoek?
Voor de gehele testing inclusief diagnosestelling AD(H)D, verslagen, attesten, info via mail bedraagt de kostprijs €275.
Voor een gewone consultatie betaalt u €65.
Voor aanvullende onderzoeken, buiten het ADHD-onderzoek: neem contact met ons op voor meer informatie over de tarieven.
Om tegemoet te komen aan specifieke situaties, zoals dringende deadlines voor werk of studie, ernstige impact op het dagelijks functioneren, of wanneer de wachttijd anders te lang zou zijn, bieden we ook een versnelde of spoedprocedure aan. Deze optie stelt ons in staat om het diagnostisch proces sneller af te ronden tegen een meerprijs. Als je hier interesse in hebt, laat het gerust even weten, dan bespreken we samen de mogelijkheden.
Wat houdt het AD(H)D onderzoek nu juist in?
- Gedetailleerd gestructureerd interview op maat (2 x 1,5 uur)
- Vragenlijsten: zelfrapportagevragenlijst + vragenlijsten omgeving
- Korte bespreking van de diagnosestelling.
- Een officieel attest met diagnose (indien vastgesteld).
- Verslag voor de behandelende arts of huisarts (op vraag).
- Attesten voor school, werkgever en/of mutualiteit/verzekeraar (op vraag).
- Opvolging via mail.
Waarom betaal ik veel minder dan in een centrum?
In centra kunnen de kosten van een onderzoek al snel oplopen tot tegen de duizend euro en vaak zelfs meer, afhankelijk van waar je terecht komt.
Het is zo dat er in sommige centra en praktijken aanvullende tests worden gedaan. Echter, deze tests zijn vaak niet noodzakelijk om tot een nauwkeurige diagnose te komen. Onze aanpak is volledig gericht op wat écht nodig is om een betrouwbare diagnose te stellen, zonder onnodige stappen.
Net als veel van onze collega's kiezen we voor een klinische benadering zonder het gebruik van zéér uitgebreide testbatterijen. Hierdoor kunnen we de kosten en de tijdsduur van het onderzoek aanzienlijk verminderen, terwijl onze ruime ervaring, inclusief werk in multidisciplinaire teams en met tests, ons helpt om nauwkeurige diagnoses te stellen.
Mag een klinisch psycholoog een diagnose stellen?
Ja! Volgens de huidige wetgeving in België is een klinisch psycholoog bevoegd om autonoom een diagnose te stellen. Dit betekent dat wij, op basis van uitgebreide evaluaties en gestandaardiseerde tests, zelfstandig diagnoses kunnen vaststellen, inclusief diagnoses uit de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Hoewel het in het verleden vaak de taak was van psychiaters om deze diagnoses te stellen, zijn de richtlijnen inmiddels aangepast, en ook klinisch psychologen kunnen deze verantwoordelijkheid dragen, mits zij zich aan de geldende richtlijnen en standaarden houden.
We stellen deze vraag in de FAQ omdat er nog steeds onduidelijkheid bestaat over wie een diagnose kan stellen. Sommige mensen denken dat er altijd een multidisciplinair overleg (MDO) nodig is voor een officiële diagnose. Hoewel een MDO nuttig kan zijn in complexe situaties, is het niet altijd een vereiste. Als klinisch psycholoog zijn we bevoegd om zelfstandig psychodiagnoses te stellen en dit sluit aan bij de aanpak van vele andere psychologen en centra in België.
Daarnaast werken we nauw samen met een psychiater, zodat we na de diagnose, indien nodig, kunnen doorverwijzen voor verdere medische opvolging of behandeling. Op deze manier zorgen we voor een geïntegreerde aanpak waarbij jouw welzijn centraal staat.
Klinisch psycholoog is een autonoom gezondheidszorgberoep en bepaalt zelf hoe diagnostiek vormgegeven wordt, en welke conclusies (psychodiagnose) getrokken worden (Wet 10 juli 2016).
Moeten huisartsen doorverwijzen naar een psychiater of neuroloog voor een ADHD-diagnose?
Neen! Een klein aantal huisartsen opteert soms nog voor een doorverwijzing, maar dit is zeker niet nodig en gebeurt nog maar zelden. De psychodiagnose van een klinisch psycholoog is gelijkwaardig aan die van een psychiater of neuroloog. Het is belangrijk te weten dat een arts niet kan eisen dat een klinisch psycholoog zijn diagnose overneemt, en andersom geldt hetzelfde.
Is AD(H)D een echte diagnose?
AD(H)D is een veelvoorkomende neurologische ontwikkelingsstoornis die ongeveer 4-5% van de volwassenen treft. Hoewel er veel niet-gelovigen en meningen zijn over deze stoornis, is er geen twijfel dat symptomen van AD(H)D echt zijn. Het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5) van de American Psychiatric Association classificeert ADHD bij kinderen en volwassenen als een erkende psychische stoornis. Je kunt het handboek hier raadplegen.
Is ADHD alleen van toepassing op hyperactieve mensen?
Nee. Volwassenen die eerder onoplettend zijn dan bijzonder rusteloos of impulsief, kunnen last hebben van wat ADD wordt genoemd. Ze worden vaak pas later gediagnosticeerd omdat hun hyperactiviteit ontbreekt. Niettemin kan ADD nog steeds veel uitdagingen met zich meebrengen voor de volwassene, vooral op het gebied van werk of studie.
Is ADHD een aandoening die voortkomt uit de hersenen?
Ja. Onderzoeken met hersenbeeldvorming hebben aangetoond dat er structurele verschillen zijn bij mensen met AD(H)D ten aanzien van mensen zonder AD(H)D. Het komt ook vaak voor binnen families. Kinderen van wie de ouders AD(H)D hebben, hebben tot wel 60% kans om ook AD(H)D te hebben.
Wat is Hyperfocus?
Bij AD(H)D is er eigenlijk geen gebrek aan aandacht. Mensen met AD(H)D kunnen zich namelijk wél concentreren. Het is eerder een aandoening die het moeilijk maakt om de aandacht te controleren, te richten en vast te houden. Mensen met AD(H)D kunnen zich sterk richten op dingen en activiteiten die hen echt interesseren of opwinden, of op activiteiten die onmiddellijk belonend zijn. Dit staat bekend als Hyperfocus.
Wat zijn executieve functies?
Executieve functies zijn de manieren waarop je hersenen zichzelf plannen en organiseren. Het zijn zelfregulerende vaardigheden die we allemaal gebruiken om taken te volbrengen, zoals doelen stellen, prioriteiten stellen, zelfmonitoring en time-management. Het komt vaak voor dat volwassenen met AD(H)D problemen hebben op deze gebieden.
Wat is tijdblindheid?
Tijdblindheid is een term die voor het eerst werd gebruikt door artsen die mensen met AD(H)D behandelden. De meeste mensen ontwikkelen van nature een bewustzijn van de tijd en kunnen deze goed bijhouden. Echter, voor heel wat mensen met AD(H)D ontwikkelt dit "tijdsbesef" zich niet zo succesvol, waardoor ze afspraken missen of urenlang met iets bezig zijn zonder te beseffen dat ze nog niet gegeten hebben. Tijdblindheid in ernstige mate kan een diepgaand effect hebben op iemands leven.
Wat met de terugbetaling van mutualiteiten?
Bij diagnostische onderzoeken komt de tussenkomst van mutualiteiten meestal niet in aanmerking. Voor individuele sessies kunt u echter wel een (kleine) tegemoetkoming krijgen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende mutualiteiten en hun vergoedingen:
- Christelijke mutualiteit of CM
- Vlaamse en neutraal ziekenfonds of VNZ
- Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen of NZVL
- Solidaris Oost-Vlaanderen (voormalig Bond Moyson)
- Solidaris West-Vlaanderen (voormalig Bond Moyson)
- Solidaris Antwerpen (voormalig De VoorZorg)
- Solidaris Limburg (voormalig De Voorzorg)
- Solidaris Brabant (voormalig Sociale mutualiteit van Brabant of FSMB)
- Liberale mutualiteit of LM
- Helan (voormalig OZ)
- Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsuitkering of HZIV
- Kas der geneeskundige verzorging van HR Rail of RailCare
Voor de specifieke voorwaarden en het exacte bedrag van de vergoeding, raden wij u aan contact op te nemen met uw mutualiteit. Zo bent u zeker van de juiste informatie en kunt u optimaal gebruik maken van de beschikbare vergoedingen.