Wat kan je verwachten van het onderzoek?

Samengevat

  • 2 Afspraken voor een gedetailleerd gestructureerd interview op maat (tweemaal +- 1,5 uur) + bespreking resultaten.
  • Vragenlijsten: zelfrapportagevragenlijst + vragenlijst(en) omgeving.
  • Score en interpretatie resultaten.
  • Bij een diagnose ontvang je hiervan een attest via mail. 
  • Afwezigheidsattest voor werk of school indien nodig (op aanvraag).
  • Opvolging via mail.

Bij ons expertisecentrum hebben we een schat aan ervaring in het omgaan met concentratieproblemen en AD(H)D zowel op het gebied van diagnostiek als begeleiding. We hanteren een grondige aanpak waarbij we gebruik maken van eenvoudige vragenlijsten en diepgaande, gestructureerde interviews en observaties om een nauwkeurige diagnose te stellen.

Indien je vermoedt dat je AD(H)D hebt, zullen we samen onderzoeken of deze ontwikkelingsstoornis daadwerkelijk aanwezig is en kunnen we een officieel attest verstrekken.

ADHD gaat vaak gepaard met andere psychische problemen, zoals angst, paniek, depressie, stemmingsstoornissen, autisme, verslaving, persoonlijkheidsproblematiek, tics, gedragsstoornissen en leerstoornissen. Dit kan het vaststellen van ADHD bemoeilijken. 

Bij ons wordt er altijd breder gekeken dan alleen ADHD. Als er een vermoeden is van een andere aandoening, zoals ASS (autismespectrumstoornis) of een andere problematiek, dan delen wij dit met je. We beschikken over een uitgebreide testbatterij, waardoor aanvullende tests bij ons mogelijk zijn. Dit is vooral belangrijk omdat bijvoorbeeld ASS, zeker bij vrouwen, vaak lang gemaskeerd kan blijven en er veel overlappende symptomen zijn. Ook andere moeilijkheden kunnen in samenspraak onderzocht worden, zodat we een zo compleet mogelijk beeld krijgen van je situatie en de beste ondersteuning kunnen bieden. Uiteraard is het aan jou om te beslissen of je verder wilt testen. Indien nodig kunnen wij je altijd doorverwijzen. 

We besteden aandacht aan de symptomen van AD(H)D in verschillende contexten, zoals op het werk, in relaties, binnen het gezin en in bredere sociale situaties. Daarnaast kijken we naar de ontwikkeling en het verloop van deze symptomen, van de kindertijd tot volwassenheid.

Om een volledig en nauwkeurig beeld te krijgen, kan het waardevol zijn om ook informatie te verzamelen van mensen in jouw omgeving, zoals familieleden en vrienden. Hiervoor hebben we specifieke vragenlijsten ontwikkeld. Daarnaast kan het interessant zijn om eventuele oude schoolrapporten erbij te nemen, als je die nog hebt.


Is er iets nog niet helemaal duidelijk? Ga naar onze vaak gestelde vragen of neem contact op.